Hjem Om Ragnhild Enge Aktuelt Kontakt
 

Aktuelt

Pressemelding i forbindelse med utstilling på RAM Galleri 17. januar - 22. februar 2009


Vårsesongen i RAM galleri innledes av tekstilkunstneren Ragnhild Enge, med en utstilling av ti billedvevnader. Ragnhild Enge arbeider i en gobelintradisjon, og har sin utdanning fra Konstindustriskolan i Göteborg.

De ti arbeidene spiller mot hverandre i djerve, fargesterke temaer, og er løst i ulike formater. Sammen danner de en serie som fremstår som i slektskap, uten å være avhengige av hverandre.

Bildene er abstrakte, og elementene i dem kan gi assosiasjoner til letthet og svevende bestanddeler, som på mange måter står i kontrast til den ettertenksomheten og perfeksjonen som vevteknikken krever, og til ullmaterialet som står for tyngde, det kompakte, varme og rustikke.

Arbeidene har titler som er beskrivende uten å påtvinge betrakteren noe forstått innhold, ofte hentet fra naturen, som ”På bar kvist” eller ”Stjernebilde”. Titlene binder det menneskelige og det naturgitte sammen, slik at vi fornemmer den langsomme prosessen som ligger i å gjøre en todimensjonal skisse om til renning og innslag, og det endelige i å bruke vevmediet, der man jo vanskelig kan justere underveis i arbeidet. Hovedverket i utstillingen, som henger dirrende orangerødt på fondveggen, har fått tittelen ”Damen med enhjørningen”. Den kunsthistoriske referansen til teppet, er de seks berømte middelalderteppene fra Musée National de Moyen Áge i Paris, skapt på slutten av 1400-tallet, og udødeliggjort gjennom sin skjønnhet og narrative detaljrikdom.

Ragnhild Enge arbeider malerisk ved at hun bygger opp bildene i lag; fra forstørringene som gjøres fra kartong (skisse) til vev i fullformat, og ved at hun bruker spor av ornamentikk i bildeflatene. Disse sporene vekker nysgjerrighet fordi de mest er fragmenter av noe kjent, som kan sees fra bilde til bilde, og de appellerer til det tredimensjonale ved lag- på-lageffekten i verkene.

Utstillingen er klar for pressevisning onsdag 14. januar kl. 14.00, og utover denne og neste dag.
Pressen er velkommen til å møte kunstneren, kontakt galleriet på telefon 2233 5992 / 9164 0396.
Se også galleriets hjemmeside www.ramgalleri.no
Velkommen til åpning lørdag 17. januar kl. 14.00.
Utstillingen åpnes av daglig leder av Norske Tekstilkunstnere / Galleri SOFT, Janicke Iversen.
Kunstneren vil være til stede. 


© Ragnhild Enge 2008